De meest gebruikte Boortypes

Spiraalboren (ook wel twistbits genoemd) zijn de meest gebruikte boortypes; ze snijden alles van hout en plastic tot staal en beton. Ze worden het meest gebruikt voor het snijden van metaal, daarom zijn ze meestal gemaakt van M2 snelstaal. Met diameters tot ongeveer 1/2 “zijn spiraalboren niet alleen de goedkoopste van alle bits die een houtbewerker zou kunnen gebruiken, ze bieden ook de grootste keuze aan maten. Hoewel ze zijn ontworpen voor het zagen van metaal, zullen ze heel goed werken in hout, als scherp Dit betekent over het algemeen dat ze niet zijn gebruikt om harde materialen zoals staal te zagen.

Het web
Boren met twee spaangroeven zijn bedoeld voor primair boren, boren met drie en vier spaangroeven alleen voor het vergroten van gegoten of geponste gaten in een productiesituatie. Het gedeelte tussen de twee groeven wordt het web genoemd, en een punt wordt gevormd door het reliëfslijpen van het web tot een hoek van 59 ° vanaf de as van de boor, die 118 ° inclusief is. Dit vormt een schuin aflopende snijkant aan de rand van de fluit, de zogenaamde lip. Een spiraalboor is op het punt erg inefficiënt omdat het web weinig ruimte laat voor de uitgang voor afval (spanen genoemd) en omdat het punt een lage oppervlaktesnelheid heeft in vergelijking met de omtrek.

Vrijmaken
Naast het creëren van de snijlippen, bieden de groeven een plaats om het spaander uit het gat te trekken. De spiraal versnelt dit, maar de fluit die met spanen wordt geraakt, is altijd een knagend probleem. Om deze reden moet een spiraalboor constant worden vrijgemaakt; dat wil zeggen, volledig teruggetrokken uit het gat. Als u dit vaak doet, worden de spanen weggeslingerd, maar als u te lang wacht, moet u de boor stoppen en de groeven handmatig reinigen. Het ruimen is veel gemakkelijker met een kolomboormachine dan met een boormotor. Hout is een affichekind voor het snel inslaan van een spiraalboor, dus nog vaker opruimen dan met metaal is noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *