De zuurgraad in een bepaalde substantie meten? Met een pH meter kan het!

Ph meter

Om diverse redenen kan het zijn dat je van een bepaalde (vloeibare) substantie de zuurgraad wenst te weten. Dit is bijvoorbeeld cruciaal bij de productie van wijn en kaas, terwijl dit ook bij het weghalen van vlekken belangrijk kan zijn. Afijn, het met precisie meten van de zuurgraad in welk goedje dan ook kun je uitstekend doen met behulp van een pH meter. Dit is een apparaatje waarvan je het uiteinde in de substantie kunt doen. Snel daarna zal het apparaat de zuurgraad (een waarde tussen de 0 en de 14) aangeven. Hieronder lees je eerst uit welke onderdelen een pH meter bestaat en vervolgens wat erbij komt kijken bij het essentiële proces van het ijken van het apparaat.

Uit deze onderdelen bestaan pH meters

Voor welke pH meter je uiteindelijk ook kiest, het is gebruikelijk dat deze bestaat uit drie basale onderdelen:

  • De meetkop. Deze draagt twee elektroden die in een substantie de activiteit van waterstofionen opmeten. 
  • Een glazen elektrode waaraan een lampje van glas bevestigd zit. Deze elektrode vangt als het ware de pH waarde op.
  • De referentie elektrode die verschillende soorten chloride kan bevatten. Dit onderdeel heeft altijd een neutrale pH waarde, zodat je met dit deel de pH waarde van het goedje in kwestie kunt opmeten.
Ph meter

IJken en herijken

Als je uiterst nauwkeurige metingen wilt verrichten met je pH meter, dan zul je het apparaat goed moeten ijken. Dit dien je sowieso voor de allereerste meting moeten doen. Naderhand blijf je dit zo nu en dan herhalen. Bestudeer goed de gebruiksaanwijzing van je eigen pH meter om te weten hoe dit (her)ijken functioneert. Over het algemeen zul je sowieso de elektrode van de meter met schoon water moeten afspoelen, waarna je het apparaat weer klaarmaakt voor een nieuwe meting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *