Hydrauliek olie: wat je moet weten over dit product

Hydrauliek olie is vloeistof die werkt als energieoverdrachtsmedium in alle hydraulische systemen. De werking van hydraulische vloeistof gaat echter verder dan alleen het overbrengen van kracht. Hoewel het overbrengen van hydraulische energie het kerndoel van hydraulische vloeistof is, heeft het ook andere functies. Het zorgt voor warmteoverdracht, de verwijdering van verontreiniging, de afdichting en de smering van de onderdelen van je hydraulische apparaat. Hydrauliek olie is dus een cruciaal bestandsdeel waar wij in deze blog wat dieper op ingaan.

Het belang van hydrauliek olie voor je hydraulische machines

Hydraulische machines produceren bij normaal gebruik veel overtollige warmte, vaak veroorzaakt door de inefficiëntie van de componenten zelf, zoals pompen en motoren. Zonder een manier om warmte van deze componenten af te voeren, zouden ze gemakkelijk oververhit kunnen raken met als gevolg schade aan afdichtingen en interne componenten. Dat is vooral als gevolg van de lage lokale viscositeit. Als olie terugkeert naar het reservoir, gaat het vaak door een koeler om het optimale temperatuurbereik te behouden voordat het weer naar het systeem wordt gepompt. Hydrauliek olie kan indien nodig ook tijdens een koude start weer warmte in een systeem brengen.

Een effectief middel tegen verontreiniging van je hydraulische machine
Als hydraulische systemen met een gesloten circuit de vloeistof niet met een gecontroleerde snelheid zouden aftappen, zou de vervuiling zich snel kunnen ophopen tot kritieke en schadelijke niveaus. Warmte kan worden beschouwd als een vorm van vervuiling, en goede olie voor hydrauliek voert deeltjes en water weg van gevoelige componenten. Door filters of andere conditioneringsapparatuur wordt het gereinigd en teruggevoerd naar het circuit.


Het belang van een goed smeermiddel van je apparaat

Smering is vereist in de meeste hydraulische componenten om interne onderdelen te beschermen tegen slijtage of zelfs het smelten als gevolg van metaal-op-metaalwrijving. Olie voor hydrauliek  zorgt voor een volledige film smering tussen bewegende delen, zoals de sloffen en lensplaat van een zuigerpomp. Zonder de smerende eigenschappen van olie voor hydrauliek zouden hydraulische systemen vreselijk inefficiënt en erg onbetrouwbaar zijn. De meeste functies van hydrauliek olie zijn gemeenschappelijk voor alle typen, behalve voor sommige vloeistoffen op waterbasis. De meeste machines gebruiken vaak geraffineerde of synthetische olie voor hydrauliek, die is vervaardigd volgens specifieke testnormen voor belangrijke eigenschappen zoals viscositeit, vloeipunt en viscositeitsindex, om er maar een paar te noemen.


Gelijk aan de slag met goede olie voor hydrauliek
Hydraulische olie heeft andere belangrijke eigenschappen zoals chemische additieven om de prestaties van zowel de olie als de componenten van het hydraulisch systeem te verbeteren. Deze additieven kunnen de schuimweerstand van de olie, de corrosie- / roestbestendigheid en de waterretentie eigenschappen verbeteren. Kies bij twijfel altijd een hoogwaardige vloeistof voor jouw toepassing met een viscositeit die geschikt is voor je bedrijfsomstandigheden. Laat je bij voorkeur adviseren door een deskundig bedrijf zoals de website Olieonline.nl die een breed assortiment van hydraulische olie aanbiedt. Zo weet je dat je goed zit en nog lang gebruik kan maken van jouw hydraulische machines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *