Kies het geschikte plaatmateriaal

hout

Ook wat betreft OSB platen zijn er verschillende soorten kwaliteiten op de markt, soms is het best lastig om een keuze te maken. Omdat de klasse er niet altijd bijstaat, OSB platen zijn namelijk verkrijgbaar in klasse 1 tot en met 4. Vaak wordt er gekozen tussen klasse 2 en 3, maar dan is het wel verstandig om je te verdiepen in de verschillen hiervan. Waar klasse 2 geschikt is om in droge ruimten te gebruiken, kun je OSB klasse 3 in natte ruimten gebruiken.

Hoe is het plaatmateriaal samengesteld?

Met OSB klasse 3 heb je een plaatmateriaal wat bestand is tegen vocht, maar hoe is deze plaat samengesteld en wat zijn de kenmerken precies? Door de opbouw van de plaat die bestaat uit kruislings gestrooide lagen, is de plaat bijzonder geschikt om te worden gebruikt als constructieve plaat. De platen kunnen ook eenvoudig aan elkaar worden verbonden, door de groef en messing die ze bezitten. Vaak wordt de plaat voor wanden en vloeren gebruikt.

OSB klasse 3

Hoe vochtig mag het zijn?

Hebben we het over OSB klasse 3 dan hebben we het over een plaatmateriaal wat vochtig mag worden, maar wat moeten we nu precies verstaan onder vochtig. Over het algemeen wordt gehanteerd dat de plaat een aantal weken per jaar vochtig mag worden, dan hebben we het wel over een percentage van 85%. Bij het monteren is het goed erop te letten dat je deze monteert in een richting, om verschil in hoogte te voorkomen. De groef en messing bevindt zich niet altijd exact in het midden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *