Machines die onmisbaar zijn voor houtbewerking

hamermolen

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar ontzettend veel producten waar we dagelijks gebruik van maken zijn gemaakt van hout. Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er moet eerst hout worden verzameld en vervolgens worden bewerkt tot de producten die we gebruiken.

Machines houtbewerking

Het bewerken van hout is een vak apart. Er worden dan ook verschillende machines gebruikt om het bewerken van hout mogelijk te maken. Met hout kan er veel producten gemaakt worden. Denk alleen al aan meubels, constructies van huizen, schuttingen en schuurtjes, maar ook papier en karton, waar producten mee worden ingepakt bijvoorbeeld. Een machine die voorkomt in de houtbewerking is een hamermolen. Een hamermolen is er om onder andere hout te verkleinen. Daarnaast ook zaagmachines en freesmachines.

Het verkrijgen van hout

Voordat hout bewerkt kan worden is het natuurlijk zo dat het hout er eerst moet zijn. Hout komt van bomen. Deze bomen worden gekapt en daarna naar houtverwerkers gebracht. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn rondom hout, is het weer afhankelijk van de doeleinden wat er precies mee gebeurd. Op basis hiervan doen de houtverwerkers de verdere bewerking van het hout tot het een halffabrikaat of product is. 

Ook kan het hout worden gemaakt tot zaagsel, stro, hooi, papier of karton. Dit heeft allemaal weer hele verschillende functies. Het voordeel van hout is dat het makkelijk te recyclen is. Denk bijvoorbeeld aan kartonnen dozen of papier. Dit wordt allemaal gerecycled en weer gemaakt tot bijvoorbeeld toiletpapier. Maar pallets mogen ook niet vergeten worden. Pallets kunnen weer worden gemaakt van zaagsel, terwijl je in eerste instantie zou denken dat zaagsel niets meer waard is. Pallets zijn erg handig en worden veel gebruikt tijdens bijvoorbeeld de distributie van voedingsmiddelen.

Wat is houtbewerking?

Het woord houtbewerking zegt al veel over de betekenis, want houtbewerking is het bewerken van hout. Dit kan zowel constructiewerk als het snijden van hout zijn. Hedendaags wordt het meeste met behulp van de eerder genoemde machines gedaan. Het bewerken van hout kan op verschillende manieren en voor verschillende doeleinden. Het bewerken van hout gebeurd vaak voor de bouwsector of het vervaardigen van meubels van hout.