Snel en productief lassen doe je met gevulde lasdraad

2 DIMENSIONALE SPANLASKLEM

Als je als lasser een klus moet uitvoeren waar hoge snelheden bij het lassen gewenst of zelfs geëist zijn, dan is het aan te raden eens na te denken met gevulde lasdraad te gaan werken. Hoge snelheden haal je hiermee zeker en dat terwijl de kwaliteit gewoon in orde blijft. Als je maar weet wat je doet natuurlijk. Hieronder lees je meer over het lasproces met gevulde lasdraad en welke voordelen hieraan verbonden zijn. Natuurlijk lees je ook over de nadelen die deze methode kan geven, zodat je daar perfect op kunt inspelen.

Wat is een gevulde lasdraad eigenlijk?

Voor de wat minder ervaren lassers volgt hier eerst een korte uitleg over wat een gevulde lasdraad eigenlijk is. Dit is een holle draad die in zijn kern is gevuld met een fijn laspoedertje, namelijk flux. In feite kun je stellen dat een gevulde lasdraad het tegenovergesteld is van een elektrode. De poeder is bij elektroden namelijk op de lasdraad gevestigd. 

BÖHLER A7 FD

Het proces bij lassen met gevulde draad

Zoals gezegd is de holle lasdraad bij deze lasmethode gevuld met fijn laspoeder. Dit poeder bestaat uit verschillende stofjes die bij verhitting beschermende gassen vormen in het smeltbad. Het vloeibaar geworden metaal wordt dan beschermd tegen indring van zuurstof, en andere dingen die je daar op dat moment niet wenst. Er kan met gevulde lasdraden met vrij grote stromen gewerkt worden. Dit omdat door de vulling in de draad een snel stollende slak wordt gecreëerd. Deze ondersteunt het smeltbad in verticale en bovenhandse lasposities. Spatten en stralen worden hiermee zo veel mogelijk voorkomen. Naderhand is het overigens simpel om op mechanische wijze de slaklaag weer de elimineren. 

Waar gebruik je een gevulde lasdraad voor?

Een gevulde lasdraad is in de laswereld een product dat aan de wat dure kant is. Waarom dit materiaal dan toch populair en veelgebruikt is? Dit heeft te maken met waar je het voor gebruikt. Heb je bijvoorbeeld te maken met een situatie waar de gestelde eisen qua kwaliteit en netheid niet heel hoog zijn? En is door de mogelijke grootte van de klus en door de gevraagde snelheid iets extra’s gevraagd wordt? Dan is daarbij het werken met een gevulde lasdraad een ideale optie. Gezien de snelheid waar je grote hoeveelheden mee kunt wegwerken kan het prijstechnisch gezien daarom toch nog aantrekkelijk zijn. 

BÖHLER UNION

Anderhalve millimeter

Bij een lasproces met gevulde lasdraad kunnen platen vanaf ongeveer anderhalve millimeter dikte gelast worden. De lasdraaddiameter kan evenwel variëren. Ook dikkere soorten staal kunnen hier dus mee gelast worden. Algemeen bekend is tot een maximale dikte van 1,6 millimeter de meeste draden nog te verlassen zijn, in alle denkbare vormen. Bij dikkere materialen worden sommige posities onmogelijk.

Voordelen van lassen met gevulde lasdraad

Nu je weet bij welke toepassingen lassen met gevulde lasdraad zoal gebruikt kan worden, wordt het tijd om de voordelen van deze methode van lassen op te sommen:

• Je bent niet afhankelijk van beschermgas.

• Met gevulde lasdraad zijn hogere snelheden te halen dan bij andere manieren van lassen.

• Lasnaden die open staan of matig aansluiten kun je vrij eenvoudig overbruggen.

• De naden die je moet lassen hebben bij deze lasmethode het vermogen zichzelf snel weer te reinigen.

• Ongevoelig voor windvlagen, waardoor het beschermgas dus niet weg zal waaien.

• Las je met gevulde lasdraad, dan hoef je geen elektrodenwissels meer door te voeren. Je kunt dus langer aan een stuk blijven lassen, wat de productiviteit flink ten goede komt.

• Lassen met gevulde lasdraad veroorzaakt minder afval dan lassen met elektroden, die vaak al snel moeten worden weggegooid en vervangen.

• Met bepaalde soorten gevulde lasdraden en daarbij op aan te sluiten toevoegdraden kun je direct na de eerste laslaag ook een tweede laag aanbrengen. Ook dit zorgt weer voor sneller resultaat en prettiger werken. 

lashelm

Potentiële nadelen

Geen enkele werkmethode heeft natuurlijk alleen maar voordelen en geen enkel nadeel. De belangrijkste potentiele nadelen van lassen met gevulde lasdraad vind je daarom hieronder:

• Er kan een behoorlijke rookontwikkeling ontstaan. Via maskers met adembescherming is dit op te lossen. 

• Enige training en oefening is nodig voor je het werkveld in gaat met gevulde lasdraden.

• Gevulde lasdraad is qua aanschaf niet de goedkoopste optie.

• Je moet bij gevulde lasdraad goed letten op beschadigingen. Hier mag geen sprake van zijn, want er mag liever geen vocht in de draad terecht komen.

• Als je nog andere elementen gebruikt als toevoegmateriaal, dan wordt het geheel soms kwetsbaarder voor storingen. Zorg daarom altijd voor onberispelijk aangesloten producten die geen beschadigingen vertonen.