Vloerverwarming elektrisch

pelletpersen

Vloerverwarming elektrisch werkt met kant-en-klare matten waar ook de verwarmingskabels in verwerkt zijn. Deze matten zijn maar een paar millimeter dik en kunnen snel worden gelegd. Zeker in combinatie met zonnepanelen is elektrische vloerverwarming goedkoper dan de traditionele vloerverwarming. Traditionele vloerverwarming is water doorvoerend en ligt dieper in de grond. Deze vorm van vloerverwarming is het meest geschikt voor grotere ruimtes. Wanneer je een complete cv-installatie hebt staan en alleen in de woonkamer vloerverwarming wilt, is de traditionele vloerverwarming nog steeds de meest verkochte vloerverwarming. Het nadeel van deze traditionele vloerverwarming is dat deze gelegd (gefreesd) moet worden in de vloer. Dat kan simpel als je een nieuw huis bouwt of als je je huis grondig gaat verbouwen. Daarnaast schiet de prijs van gas ook nog eens omhoog en wil je het liefst van het gas af!

Vloerverwarming elektrisch heeft meerdere voordelen

Vloerverwarming elektrisch heeft meerdere voordelen. Het grootste voordeel is wel dat je niet hoeft te frezen of te hakken om de verwarmingsmatten te kunnen plaatsen. Een ander voordeel is dat je de matten niet alleen op de vloer hoeft te plaatsen. Ze kunnen ook tegen de muur en als je dat zou willen tegen het plafond, maar daar zijn ook andere systemen voor. Elektrische vloerverwarming zorgt voor een veel snellere opwarming van de vloer dan de traditionele vloerverwarming. Vroeger zou iedere installateur zeggen dat je in een grote ruimte beter traditionele, dus waterdoorvoerende vloerverwarming moest aanleggen. Dat is nu niet meer aan de orde. Elektrische vloerverwarming is net zo goed en nu de gasprijzen steeds hoger worden en de regering van het gas af wil, toch een betere keuze.

Waarom elektrische vloerverwarming

Vloerverwarming elektrisch of traditioneel zorgt voor een andere warmte, stralingswarmte. Bij radiatoren is het gebied rondom de radiator het warmst bij vloerverwarming is de hele vloer, overal, even warm. Door elektrische vloerverwarming is de luchtkwaliteit een stuk beter. Bij radiatoren stijgt de lucht op, thermische circulatie, en komt in cirkels met alle stof naar beneden. Dat gebeurt dus niet bij vloerverwarming waardoor de lucht fris en zuurstofrijk blijft. De dunne verwarmingsmatten kun je zo onder de topvloer aanbrengen je hoeft in de ondervloer dus geen sleuven te frezen. Heb je geen isolatie in de ruimte liggen dan kun je er eerst een dunne isolatielaag leggen waarop de matten kunnen worden vastgelijmd. Heb je wel een geïsoleerde vloer dan kun je de matten in egalisatiemortel leggen. Daarover kunnen tegels of een gietvloer worden gelegd.

Vloerverwarming onder parket, hout of laminaat

Vloerverwarming elektrisch kan ook worden gebruikt bij droge vloersoorten zoals houten vloeren, parket en laminaat. De dunne verwarmingsmat komt bijna direct onder de oppervlakte te liggen en heeft een relatief korte gelijkmatige opwarmingstijd over het hele vloeroppervlakte. Omdat deze matten zo gelijkmatig opwarmen kunnen ze dus ook worden gebruikt bij deze droge vloeren. De dikte van de dekvloer en van de bovenvloer bepaald wel hoe warm de vloer aan de bovenkant wordt. Een dunne laminaatvloer zal eerder warm zijn dan een dikke houten vloer. Als je onder de verwarmingsmat nog een (extra) isolatielaag legt, hou je de warmte op de vloer ook langer vast! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *