Wat het verschil tussen CNC draaien en frezen?

draaien en frezen

In de kunststofbewerking wordt veel gebruik gemaakt van de verspaningstechnieken draaien en frezen. Wanneer hierbij gebruik wordt gemaakt van Computer Numerical Control (hierna: CNC) spreken we ook wel van CNC draaien en CNC frezen. De afkorting CNC heeft betrekking op het doormiddel van computer gestuurde machines bewerken van halffabricaten en materialen, zoals bijvoorbeeld kunststof. Vooral bij het verspanen, bijvoorbeeld binnen metaalbedrijven en kunststofbewerkers, wordt veel gebruik gemaakt van deze computergestuurde techniek. Het programmeren van computers maakt het mogelijk om zeer precies en in grote series een product identiek te bewerken. CNC draaien en CNC frezen zijn dus beide computergestuurde bewerkingstechnieken, maar wat is exact het verschil tussen beide vormen?   

De betekenis van CNC draaien

CNC draaien is dus een vorm van CNC verspanen. Bij deze techniek wordt materiaal, bijvoorbeeld kunststof, gedraaid door een computergestuurde machine. Het draaien van het materiaal vindt plaats op een draaibank en de vorm van het materiaal kan door deze techniek flink gewijzigd worden. Daarmee is deze verspaningstechniek een essentieel onderdeel van veel productieprocessen waarin een specifiek kunststof component gemaakt moet worden. Het CNC draaien wordt in diverse sectoren toegepast, bijvoorbeeld bij Defensie en binnen de medische industrie.

draaien en frezen

Wat is CNC frezen?

Net als CNC draaien is CNC frezen een computergestuurde verspaningstechniek. Bij deze bewerkingstechniek wordt materiaal verwijderd om zo tot de juiste afwerking van een gewenst product te komen. Geavanceerde machines voor CNC frezen maken het mogelijk om diverse zijden van een product te bewerken. Zo kun je 3-assig, 4-assig of zelfs 5-assig simultaan frezen. Met deze laatste machines kunnen dus de meer complexe bewerkingen worden uitgevoerd. Speciale portaalfreesbanken maken het bovendien mogelijk om zeer nauwkeurig platen van kunststof te frezen; tot op wel 0,02 millimeter nauwkeurig.

Verschil CNC draaien en CNC frezen

Met beide bewerkingstechnieken is het dus mogelijk om materiaal automatisch en nauwkeurig te bewerken. Wat is nu exact het verschil tussen beide verspaningstechnieken? Allereerst vindt CNC draaien op een draaibank plaats met behulp van een stafaanvoer. CNC frezen vindt daarentegen plaats op een freesbank. Een ander verschil is dat frezen een iets specifieker bewerkingsproces is. CNC frezen is ook wel te vergelijken met boren of snijden, terwijl CNC draaien vaak wordt ingezet om materiaal cilindrische eigenschappen mee te geven. Beide technieken lijken echter op elkaar en worden binnen diverse sectoren overkoepelend gebruikt. Bijvoorbeeld voor het maken van kunststof componenten voor de voedingsmiddelenbranche of voor de medische sector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *