Wat is plaat lasersnijden

plaat lasersnijden

Plaat lasersnijden is een bewerkingstechniek waarmee materialen door middel van een laser op maat en in de juiste vorm worden gesneden, laser is een engelse afkorting die voluit wordt geschreven als: light amplification by stimulated emission of radiation, in het Nederlands betekent het lichtversterking die door een gestimuleerde uitzending van straling tot stand wordt gebracht. Lasers zijn elektromagnetische stralingsbronnen. Het licht van deze  stralingsbronnen wordt in een bijna evenwijdige bundel, met zeer hoge intensiteit uitgezonden. De breedte van de bundel is slechts een fractie van een millimeter. Hierdoor is de intensiteit van de lichtstraal op een zeer klein vlak gefocust. Zo intens dat ermee gesneden kan worden. 

plaat lasersnijden

Waarvoor wordt een lasersnijder gebruikt?

De plaat lasersnijden vormt een belangrijk onderdeel van de lasersnijmachine. Met de intensiteit van de laserstraal kan materiaal worden gesneden. Dit snijden gebeurd doordat het materiaal dat onder de laser wordt aangebracht smelt en verdampt door de enorme plaatselijke hitte van de laserstraal. Er zijn specifieke machines voor het snijden van plaatmateriaal en het snijden van buizen. De laatste variant wordt ook wel een buizenlaser genoemd. Het snijden van metaal gebeurd met een vermogen vanaf 100 watt. Lasersnijden gebeurd zeer snel. Per minuut kan een lasersnijmachine ongeveer een halve meter metaal snijden. Dit is natuurlijk afhankelijk van de dikte van het metaal en het vermogen dat wordt gebruikt.

plaat lasersnijden

Voordelen van lasersnijden

Met lasersnijmachines kun je complexe vormen uitsnijden. Deze worden in een computer voorgeprogrammeerd. De vormvrijheid van lasersnijmachines is erg groot. Buiten dat kunnen producten ook gegraveerd worden in een lasersnijmachine. Een ander belangrijk voordeel van lasersnijden is de snelheid waarmee gewerkt kan worden. Binnen een paar minuten kan door middel van een lasersnijmachine een complexe vorm uit plaatstaal worden gemaakt. Daarnaast is de snede zeer nauwkeurig. Hierdoor ontstaat nauwelijks materiaalverlies. Een laser kan in het midden of op elke plek van de plaat beginnen met snijden. In een computerprogramma kan een berekening worden gemaakt hoeveel vormen er maximaal uit een plaat kunnen worden gehaald. Veel lasersnijmachines berekenen automatisch hoe de verschillende vormen als een soort puzzel uit een plaat moeten worden gehaald om het materiaalverlies zo veel mogelijk te beperken.